poniedziałek, 23 stycznia 2017

AUDYT ŻYWNOŚCIOWY

Na początku stycznia przeprowadziliśmy audyt żywnościowy w ramach projektu "Jedzmy odpowiedzialnie". Zadaniem naszego Eko - zespołu było sprawdzenie jakie produkty używane są w naszej przedszkolnej kuchni, które są ekologiczne i zgodne z zasadami sprawiedliwego handlu. Zbadaliśmy czy używany jest olej palmowy, jak kuchnia zaopatruje się w warzywa i owoce oraz ile razy w tygodniu jest posiłek bez mięsa. W tym celu nasz Eko- zespół przeprowadził wywiad z paniami kucharkami i specjalistką ds żywienia. Wspólnie wypełniliśmy kwestionariusz audytu, a następnie wyciągnęliśmy wnioski.
Audyt również przeprowadziliśmy w naszych domach wspólnie z rodzicami. Dzieci zaglądały do swoich lodówek i razem z rodzicami sprawdzały jakie produkty najczęściej znajdują się w naszych domach.