środa, 29 października 2014

W OGRODZIE BOTANICZNYM

Dnia 28.10.2014 roku wybraliśmy się na wycieczkę do ogrodu botanicznego.Chcieliśmy poznać roślinność z różnych zakątków świata. Dzieci miały możliwość zobaczyć oznaki jesieni na drzewach i krzewach, właśnie pochodzących z innych krajów i porównać je do naszych , polskich.
 Poznaliśmy miłorząb japoński, którego liście wyglądają jak wachlarz oraz wybarwiają się na żółto jesienią. Widzieliśmy metasekwoję chińską, która na zimę zrzuca całe gałęzie. Mieliśmy możliwość zobaczyć jak rośnie kasztanowiec jadalny, jak wyglądają owoce i jego włochata i kłująca "skorupka". Widzieliśmy tulipanowca amerykańskiego,  którego liście przypominają tulipana oraz oglądaliśmy owoc kiwi. Był mniejszy od tego ze sklepu, gdyż u nas klimat jest chłodniejszy i mniej słoneczny. Wszyscy z zainteresowaniem obserwowali niespotykane rośliny.

Na koniec odwiedziliśmy Łazienki i podziwialiśmy Pomnik Fryderyka Chopina.



















czwartek, 23 października 2014

DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ PO TAJSKU

Dnia 16.10.2014 r. obchodziliśmy w przedszkolu Dzień Edukacji Narodowej. Na uroczystość zaprosiliśmy dzieci z najstarszych grup oraz wszystkie Panie nauczycielki. Zgodnie z tradycją tajską dzień ten, podobnie jak u nas w Polsce, obchodzony jest uroczyście, są różne akademie i występy. Tego dnia uczniowie wręczają swoim nauczycielom wianki z jaśminu. Przedszkolaki także podziękowały w ten sposób wszystkim w przedszkolu. Dzieci, w krakowskich strojach, zaprezentowały Krakowiaka oraz nauczyły swoich kolegów tańca tajskiego. Tańczyliśmy do tradycyjnej muzyki prosto z Tajlandii.  Nauczyliśmy ich także tajskiego przywitania.













sobota, 18 października 2014

W RESTAURACJI SHEESHA PALACE

Dnia 15.10. 2014 r. wybraliśmy się do restauracji indyjsko - tajskiej Sheesha Palace. Dzięki uprzejmości właścicieli mieliśmy okazję poznać orientalną restaurację, przyjrzeć się tradycyjnemu wystrojowi, obejrzeć menu. Czuliśmy się wyjątkowo i byliśmy traktowani jak prawdziwi goście restauracji. Pan Jahangir zaprosił nas do kuchni i pokazał jak wypieka się chlebek Naan w tradycyjnym piecu tandoor. Musieliśmy być bardzo ostrożni, bo piec ten nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury. Dzięki temu chlebki były gotowe w kilka minut. Panowie przygotowali dla nas humus, pastę z ciecierzycy i sezamu. W połączeniu z Naan była pyszna. Bardzo nam wszystkim smakowało i prosiliśmy o dokładkę.















Strona restauracji Sheesha Palace

poniedziałek, 13 października 2014

TAJLANDIA, KRAJ JAŚMINU

W październiku wyruszamy w odległy azjatycki kraj, Tajlandię. To kraj urokliwy pod względem krajobrazów oraz odmienności kultury i mieszkańców. Podczas tych zajęć skupiłam się na ukazaniu dzieciom egzotyki kraju, jednocześnie zwracając uwagę na podobieństwa. Pokazałam zdjęcia z miast, targu łodzi, fascynujących budowli. Opowiadając o mieszkańcach w strojach narodowych, dzieci były zasłuchane, do momentu, gdy nie pokazałam uczniów, dzieci chodzących do przedszkola. Słychać było głosy z pytaniem "To oni też mają przedszkola?".

Zaznaczyliśmy Tajlandię na globusie, pobawiliśmy się przy muzyce tajskiej w wiankach z jaśminu, oraz spróbowaliśmy tajskich przysmaków. Najwięcej zainteresowania wzbudziła pitahaya, smoczy owoc, oraz lekko cierpki i gorzkawy w smaku rambutan, który zadziwiał wyglądem.