poniedziałek, 23 stycznia 2017

AUDYT ŻYWNOŚCIOWY

Na początku stycznia przeprowadziliśmy audyt żywnościowy w ramach projektu "Jedzmy odpowiedzialnie". Zadaniem naszego Eko - zespołu było sprawdzenie jakie produkty używane są w naszej przedszkolnej kuchni, które są ekologiczne i zgodne z zasadami sprawiedliwego handlu. Zbadaliśmy czy używany jest olej palmowy, jak kuchnia zaopatruje się w warzywa i owoce oraz ile razy w tygodniu jest posiłek bez mięsa. W tym celu nasz Eko- zespół przeprowadził wywiad z paniami kucharkami i specjalistką ds żywienia. Wspólnie wypełniliśmy kwestionariusz audytu, a następnie wyciągnęliśmy wnioski.
Audyt również przeprowadziliśmy w naszych domach wspólnie z rodzicami. Dzieci zaglądały do swoich lodówek i razem z rodzicami sprawdzały jakie produkty najczęściej znajdują się w naszych domach.


















piątek, 20 stycznia 2017

DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Dnia 20. 01. 2017 r. odbyła się uroczystość z okazji Dnia Babci i Dziadka. Dzieci odświętnie ubrane we wspaniałych nastrojach recytowały wiersze i życzenia dla swoich ukochanych babć i dziadków. Śpiewały radosne piosenki i wykonały wspólny taniec z dziadkami. Na koniec wzruszeni dziadkowie odebrali od wnuków laurki, wykonane specjalnie dla nich.














wtorek, 17 stycznia 2017

KOLORY NA ŚNIEGU

Dnia 17.01.2017 odbyło się kolejne spotkanie Klubu Młodego Odkrywcy "Poszukiwacze Przygód". Tym razem zajęliśmy się właściwościami śniegu. Dzieci określały właściwości śniegu i werbalizowały swoje odczucia. Przedszkolaki uczyły się korzystać ze sprzętu laboratoryjnego - z pipetek. Nabierały barwniki do pipetek i nanosiły na bielutki śnieg. Powstały niesamowite, kolorowe obrazki na śniegu.