środa, 20 stycznia 2016

RICCIARELLI - CIASTECZKA MIGDAŁOWE

 Dnia 20.01.2016 r. zgłębialismy dalsze,  kulinarne sekrety Włoch. Tym razem na słodko. Zabraliśmy się za przygotowanie migdałowych ciasteczek Ricciarelli, aby podarować je naszym kochanym Babciom i Dziadkom z okazji ich święta i osłodzić im odrobinkę ten dzień. Bardzo dziękuję Rodzicom za dostarczenie nam migdałów. Płatki migdałowe zmieliliśmy na mąkę, dodaliśmy cukier puder, zapach migdałowy i startą skórkę z mandarynki. Nastepnie należało odzielić żółtka od białek i ubić je na sztywną pianę. Po zmieszaniu jej z masą migdałową i dokładnym wymieszaniu, dzieci zabrały się do lepienia kuleczek. Aby ciasteczka miały słodką i chrupiącą skorupkę, należało je przed upieczeniem obtoczyć w cukrze pudrze.
Takie białe „śniegowe” kuleczki chłopcy zanieśli do kuchni do upieczenia. I prezent gotowy! Mam nadzieję, że będą Babciom i Dziadkom smakować.