Dnia 20.01.2016 r. zgłębialismy dalsze,
kulinarne sekrety Włoch. Tym razem na słodko. Zabraliśmy się za
przygotowanie migdałowych ciasteczek Ricciarelli, aby podarować je naszym
kochanym Babciom i Dziadkom z okazji ich święta i osłodzić im odrobinkę ten
dzień. Bardzo dziękuję Rodzicom za dostarczenie nam migdałów. Płatki migdałowe
zmieliliśmy na mąkę, dodaliśmy cukier puder, zapach migdałowy i startą skórkę z
mandarynki. Nastepnie należało odzielić żółtka od białek i ubić je na sztywną
pianę. Po zmieszaniu jej z masą migdałową i dokładnym wymieszaniu, dzieci
zabrały się do lepienia kuleczek. Aby ciasteczka miały słodką i chrupiącą
skorupkę, należało je przed upieczeniem obtoczyć w cukrze pudrze.
Takie białe „śniegowe”
kuleczki chłopcy zanieśli do kuchni do upieczenia. I prezent gotowy! Mam nadzieję,
że będą Babciom i Dziadkom smakować.