poniedziałek, 13 marca 2017

KISZONA KAPUSTA

Dnia 13.03.2017 r. realizowaliśmy zajęcia w ramach projektu "Jedzmy odpowiedzialnie". Dzieci dowiedziały się co to jest kiszona kapusta i co zrobić, żeby się ukisiła. Dzieci poznały ten tradycyjny sposób przetwarzania produktów spożywczych.  Jest to ważny element kształtowania postawy i umiejętności wyeliminowania marnowania żywności. 
Dzieci poszatkowały główkę kapusty, starły marchewkę i dodały sól i kminek. Najważniejszym etapem było dokładne utłuczenie kapusty, by puściła sok. Dzieci spisały się wspaniale.  Następnie przełożyły do kamionkowego naczynia. Aby kapusta się dobrze zakwasiła, trzeba ją przykryć i przycisnąć kamieniem. 
Teraz czekamy, aż nabierze aromatu. 

W tych zajęciach " szefem kuchni" była mama Maćka, p. Kasia. Bardzo dziękujemy za poświęcony czas i wspaniałe zajęcia.