czwartek, 23 marca 2017

JAK PSUJĄ SIĘ PRODUKTY SPOŻYWCZE?

Dnia 23. 03 .2017 r. postanowiliśmy sprawdzić w jaki sposób i w jakich warunkach psują się produkty spożywcze. Stworzyliśmy cztery warianty środowisk, by sprawdzić w jakich najszybciej i najmocniej popsuje się jedzenie. Do każdej cechy stworzyliśmy piktogram, by łatwiej nam było podsumować wyniki. Produkty pozostawiliśmy na kilka dni w pojemnikach zamkniętych i otwartych, jedne zalaliśmy wodą, a inne pozostawiliśmy suche.



























Po kilku dniach sprawdziliśmy co się stało z produktami spożywczymi, jak wyglądały. Jedne pokryte pleśnią, inne całkiem wyschnięte. Od marchewek zaczęły odrastać "korzonki", a chleb był w zielone kropeczki. Każdy produkt zbadaliśmy i opisaliśmy piktogramem, który opisywał zapach, kolor, konsystencję, twardość i inne zaobserwowane zmiany.

Zajęcia odbyły się w ramach projektu "Jedzmy odpowiedzialnie", by pokazać dzieciom, jak przechowywać produkty, by na dłużej utrzymały zdatność do spożycia.