Dnia 8. 03. 2016 r. poznawaliśmy rosyjskie przysmaki. Uwielbiamy przygotowywać przysmaki z różnych zakątków świata, a dzieciaki czasami zachowują się jak zawodowcy w naszej "kuchni". Tym razem upichciliśmy delikatne i pulchne bliny gryczane. Początkowym etapem warsztatów było przygotowanie zaczynu drożdżowego, który po wyrośnięciu dodaliśmy do gotowej masy z mąki gryczanej, jajek, mąki pszennej i ubitej piany z białek. Na rozgrzaną patelnie, ostrożnie wkładaliśmy placuszki i czekaliśmy aż się zarumienią. Po usmażeniu wszystkich blin, rozpoczęliśmy degustację. jako dodatek były słodkie konfitury lub kwaśna śmietana oraz herbata na prikusku. Z okazji Dnia Kobiet zostały poczęstowane wszystkie Panie w przedszkolu.
to blog edukacyjny ukazujący pomysły na prowadzenie edukacji przedszkolnej. Przedstawiam tu zajęcia z zakresu Edukacji Przygodą, w której dziecko ma szanse poznać różnorodność świata wielozmysłowo z wykorzystaniem aktywnych metod pracy. Można tu odnaleźć przykłady zajęć z edukacji międzykulturowej, zdrowego żywienia - realizacji podstawy programowej w sposób kreatywny z wykorzystaniem eksperymentów i doświadczeń.