piątek, 15 kwietnia 2016

ZIELONE CIASTECZKA Z JAPONII

W kwietniu poznajemy Japonię, kraj kwitnącej wiśni. Swoją podróż rozpoczęliśmy od warsztatów kulinarnych, 15.04.2016 r.  Ekspertem w pieczeniu zielonych ciasteczek była Pani Ania, mama Dominika. Na początek zadbaliśmy o czystość podczas przygotowywania posiłków. Dzieci wymieniły wszystkie niezbędne składniki. Składnikiem nadającym wypiekom zielony kolor, jest japońska, zielona herbata - matcha, która ma postać zielonego proszku. W smaku jest gorzka, ale w połączeniu z pozostałymi elementami ciasteczek, wspaniale smakowała i gorycz nie była tak wyczuwalna. 

Mąkę, cukier, jaja i masło, trzeba było wyrobić dłońmi na jednolita masę. Z tej zielonej kuli, dzieci stworzyły małe kuleczki i lekko je spłaszczyły, by powstały placuszki. Po upieczeniu smakowały rewelacyjnie! 

Bardzo dziękujemy Pani Ani, za inspirację, pomysł i wykonanie. Zajęcia w ramach projektu "Gotuj z nami".