wtorek, 8 marca 2016

ROSYJSKIE BLINY Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Dnia 8. 03. 2016 r. poznawaliśmy rosyjskie przysmaki. Uwielbiamy przygotowywać przysmaki z różnych zakątków świata, a dzieciaki czasami zachowują się jak zawodowcy w naszej "kuchni". Tym razem upichciliśmy delikatne i pulchne bliny gryczane. Początkowym etapem warsztatów było przygotowanie zaczynu drożdżowego, który po wyrośnięciu dodaliśmy do gotowej masy z mąki gryczanej, jajek, mąki pszennej i ubitej piany z białek. Na rozgrzaną patelnie, ostrożnie wkładaliśmy placuszki i czekaliśmy aż się zarumienią. Po usmażeniu wszystkich blin, rozpoczęliśmy degustację. jako dodatek były słodkie konfitury lub kwaśna śmietana oraz herbata na prikusku.  Z okazji Dnia Kobiet zostały poczęstowane wszystkie Panie w przedszkolu.