piątek, 27 marca 2015

FALAFEL - INDYJSKA PRZYSTAWKA

Jak Indie to aromatyczne potrawy- tak kojarzy nam się ten kraj. Oczywiście nie mogło obyć się bez warsztatów kulinarnych w ramach omawiania Indii. Lubimy gotować i poznawać różne smaki. Tym razem zajęliśmy się przygotowaniem kotlecików z ciecierzycy - falafel. W marcu porównujemy różne rośliny strączkowe, dlatego zrobienie "fasolkowych" przystawek idealnie się wpasowało. Ciecierzyca jest bardzo popularna w Indiach. 

Na początku założyliśmy nasze kucharskie stroje i porządnie umyliśmy ręce. Następnie poznaliśmy różne rodzaje strączków i porównywaliśmy ich ziarenka do siebie. 















Aby powstała masa na kotlety, ciecierzycę należało zmiksować. Dzieci chętnie pomagały i każde chciało wykorzystać blender choćby przez chwilkę.


















 Dalej dodaliśmy przygotowaną przez nas mieszankę - garam masala, sól oraz paprykę słodką. Każde dziecko utoczyło kulkę o idealnym kształcie i obtoczyło w bułce tartej.







Potem falafel usmażyliśmy. Kiedy przekąska przestygła, można było rozpocząć degustację. Poczęstowaliśmy także wszystkie ciocie. PYCHA!