poniedziałek, 29 grudnia 2014

BOŻE NARODZENIE WE FRANCJI

Dnia 18.12.2014 r. rozmawialiśmy o tradycjach Świąt Bożego Narodzenia. Dzieci wymieniały znane im zwyczaje, które obchodzą w domach. Najważniejszy był oczywiście Mikołaj i choinka. Opowiedziałam dzieciom o Gwiazdce we Francji i porównaliśmy je do naszych polskich świąt.  We Francji również jest choinka, są pięknie zdobione domy i ulice, jest Mikołaj. Kraj ten ma także swoje tradycyjne potrawy m.in. foie gras (specjalna wątróbka gęsia lub kacza), saumon fumé (wędzony łosoś), dinde aux marrons (indyczka nadziewana jadalnymi kasztanami) oraz ciasto bûche de Noël przypominające swoim kształtem i wyglądem kawałek drewna, które ma symbolizować palenie polana podczas świąt, co zapewnia rodzinie dobrobyt i szczęście.
Poprzedniego dnia tak nam smakowały rogaliki, że postanowiliśmy upiec takie same. Wykorzystaliśmy ciasto francuskie oraz gorzką czekoladę jako nadzienie. Następnie smarowaliśmy wierzch jajkiem i do pieca. Sami tworzyliśmy kształty rogalików, wyglądały wspaniale. A jak smakowały! Pycha!














Degustacja rogalików podczas II śniadania.








We Francji bardzo popularne jest wieszanie wianuszka na drzwiach wejściowych do domu.  Mogą one być wykonane z gotowych szablonów lub z gałązek wierzbowych. My wykorzystaliśmy okrągłe,  papierowe talerzyki i różne ozdoby. Prace wyszły niepowtarzalne.