Dnia 6.05.2016 r. kontynuowaliśmy poznawanie róznych roślin. Tym razem sprawdzaliśmy właściwości roślinnej żelatyny agar - agar. W praktyce sprawdzaliśmy jej działanie żelujące, realizując scenariusz Uniwersytetu Dzieci "Co kryją w sobie żelkowe misie?". Podczas zajęć samodzielnie wykonaliśmy bazę do żelek z soku pomarańczowego, wyciśniętego przez nas i soku malinowego. Po wyciśnieciu soku, należało go podgrzać do 90 stopni, bo właśnie w tej temperaturze agar - agar zmienia właściwości na gęste. Kiedy roztwór był dość gęsty, przelaliśmy je do silikonowych foremek do zastygnięcia. Następnego dnia nastąpiła degustacja. Porównywaliśmy je do żelek kupnych i zdania były podzielone. Jedni preferowali nasze inni woleli te ze sklepu. Jednak najważnjiesze było to, że dzieci poznały proces i alternatywę dla słodyczy sklepowych.