Strony

wtorek, 16 lutego 2016

PIECZONE FAWORKI

Dnia 16.02.2016 r. przygotowaliśmy wspaniały i pyszny, polski deser - faworki. Szefową kuchni była mama Madzi - p. Martyna. Po nazwaniu wszystkich niezbędnych składników, zabraliśmy się za zagniatanie ciasta faworkowego. Wymagało to dużo siły i dokładności, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Przygotowane ciasto należało cieniutko rozwałkować, by faworki były delikatne i chrupiące. Dzieci świetnie sobie radziły. Kiedy placki miały już odpowiednią grubość, przedszkolaki wykrawały paseczki specjalnym "nożykiem". Ważne było, żeby na środku każdego paseczka wykroić dziurkę, tak by faworka "sprytnie zakręcić". 
Tak przygotowane faworki trafiły do pieca. Jeszcze tylko cukier puder na wierzch i gotowe i PYSZNE!

Bardzo dziękujemy p. Martynie za pomysł, czas i zaangażowanie. Zajęcia w ramach projektu "Gotuj z nami".